Izvēles, kas var mainīt dzīvi: BDA kolēģu pieredzes stāsti, pabeidzot Riga TechGirls mācību programmas

Foto: Freepik.com 

Izkāpšana no komforta zonas, lai paplašinātu savu zināšanu apvāršņus, iegūtu jaunas prasmes un veicinātu personīgo attīstību ne vienmēr ir viegli paveicama, toties ļoti vērtīga ikvienam cilvēkam. Bezpeļņas organizācija Riga TechGirls  sniedz iespēju iedzīvotājiem bez maksas ielūkoties plašajā tehnoloģiju pasaulē un uzzināt vairāk gan par darba tirgū pieprasītām profesijām, gan jomām.

Arī četras mūsu kolēģes – BDA izpilddirektore Laima Ziediņa-Mikaljūna, Mācību risinājumu nodaļas vadītāja Dace Alekna, klientu attiecību vadītāja Dace Laizāne un satura redaktore Sabīne Blūmentāle – ir pabeigušas kādu no Riga TechGirls mācību programmām. Kolēģes dalās savos iespaidos, atklājumos un atziņās par apgūto.

Pastāstiet, lūdzu, kādēļ izlēmāt piedalīties Riga TechGirls mācību programmās?

Laima: Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare man nebija sveša joma, jo no 2002. līdz 2008. gadam darbojos pie ERP (Enterprise Resource Planning, šobrīd Microsoft Dynamics 365) sistēmu ieviešanas projektos un eksporta darījumos. Taču šī nozare strauji attīstās, un es vēlējos pilnveidoties kopā ar to, vienlaikus saprotot, kādā līmenī ir manas līdzšinējās zināšanas. Riga TechGirls programma šķita uzrunājoša un daudzveidīga, kas īsā laikā un ērtā formātā sniedz plašu ieskatu gan par IT kopumā, gan atsevišķām nozarēm.

Dace A.: Man ir līdzīgi kā Laimai, tikai iepriekš nebiju darbojusies IT nozarē, tādēļ vēlējos uzzināt vairāk par dažādiem jomas virzieniem. Bija svarīgi saprast, vai kopumā man būtu interese par IT, kā arī, kuras no jomām uzrunā visvairāk. Tolaik darbs nekādā veidā nebija saistīts ar šo nozari.

Dace L.: Mana galvenā motivācija bija karjeras maiņa, tāpēc vēlējos saprast, kas no visa piedāvātā interesē un kurp savā profesionālajā ceļā doties tālāk.

Sabīne: Līdzīgi kā kolēģēm, arī mani uzrunāja programmas saturs, bija zinātkāre uzzināt vairāk par jomu, kas man līdz tam brīdim bija sveša un vēl neizpētīta.

Kuras no programmā ietvertajām tēmām jūs uzrunāja vai ieintriģēja visvairāk?

Laima: Man ļoti patika tēmas par mākslīgo intelektu (MI), lietotāja pieredzi (User Experience (UX)) un lietotāja saskarni (User Interface (UI).

Sabīne: Man arī ļoti patika nodarbība par UX/UI. Tāpat uzrunāja sertificētā testēšana, kā arī tēmas, kas saistītas ar programmēšanas valodām un inženierzinātnēm.

Dace A.: Piekrītu kolēģēm, manuprāt, UX ir ļoti interesanta nozare, kas ir izpētes vērta. Vēl man patika arī dizaina domāšana, kas ir noderīga ikvienam, ne tikai IT jomā strādājošajiem.

Dace L.: Mani, savukārt, visvairāk ieinteresēja tieši reālie pasniedzēju cilvēkstāsti jeb tas, kāds ir bijis katra speciālista ceļš, kas aizvedis līdz tam, kur viņi ir šobrīd. Ļoti vērtīgi un iedvesmojoši!

Vai ikdienā izdodas pielietot mācībās iegūtās zināšanas? Varbūt esat padziļinātāk apguvušas kādas no tēmām?

Sabīne: Tā kā mani ieinteresēja programmēšana, nolēmu turpināt sevi pilnveidot šajā virzienā, piesakoties Python izaicinājumam, ko organizē biedrība She Can Do IT.

Laima: Pēc mācību programmas pabeigšanas, padziļināti apguvu sertificēta Scrum produkta īpašnieka kursu, specializējoties tieši Agile metodoloģijā, lai izprastu tās pamatbūtību, galvenos principus un ko no tā visa ieviest BDA, sekmējot uzņēmuma izaugsmi un attīstību.

Lēmums, kas maina dzīvi

Foto: Freepik.com

Varētu teikt, ka mūsu kolēģēm Dacēm lēmums par dalību Riga TechGirls mācību programmās bijis pat liktenīgs. Tas iedrošinājis mainīt karjeras virzienu, iezīmējot pavisam jauna profesionālā ceļa sākumu.

Dace L.: Pateicoties Riga TechGirls mācību programmu ietvaros iegūtajai informācijai, nomainīju darbu. Tajā laikā strādāju enerģētikas uzņēmumā, bet pašlaik par savu darbavietu saucu BDA, kas piedāvā vairāk nekā 250 dažādu mācību iespēju, tostarp IT un personīgās attīstības jomās gan Latvijas, gan Baltijas un Eiropas mērogā. Nevienu mirkli nenožēloju šo lēmumu, jo tas man ir ļāvis augt un attīstīties citā virzienā.

Dace A.: Man ir līdzīgs stāsts – brīdī, kad apguvu Riga TechGirls mācību programmu, paralēli jau sāku strādāt BDA, un tas man ļoti palīdzēja, jo bija daudz vieglāk saprast visus IT nozares svešvārdus un terminus. Teorētiskās zināšanas bija vieglāk sasaistāmas ar praktisko darba ikdienu, kas ļāva arī produktīvāk komunicēt ar BDA klientiem un izprast viņu vajadzības, lai piedāvātu tām atbilstošāko mācību risinājumu.

Atbalstoša, iesaistoša un iedrošinoša vide

Mūsu kolēģes ir vienisprātis par to, ka Riga TechGirls mācību vide ir iesaistoša, iedrošinoša un iedvesmojoša. Tā veicina gan personīgo, gan profesionālo izaugsmi, lai sasniegtu arvien jaunas panākumu virsotnes.

Atmiņā saglabājušās gan praktiskās darbnīcas un pašpārbaudes testi, gan zinošie un pieredzējušie pasniedzēji, kas vienkāršiem vārdiem prot izskaidrot sarežģītas tēmas.

Kas jūsu atmiņā ir saglabājies visspilgtāk pēc programmu absolvēšanas?

Dace L.: Sastaptie cilvēki, kuri ir patiesi apbrīnojami. Tie ir augsta līmeņa profesionāļi. Novērtēju arī tīklošanās iespējas jaunu kontaktu un draudzību nodibināšanai ar līdzīgi domājošajiem.

Dace A.: Es, savukārt, vēlētos izcelt plašo ieskats IT nozarē, veidojot pārliecību, ka tā nav tikai par “dzelžiem” jeb sarežģītām tehniskām iekārtām. Patiesībā IT joma ir arī ārkārtīgi radoša, tajā savu vietu var atrast ikviens.

Laima: Man ļoti patika, ka bija iespēja piedalīties praktiskajās tiešsaistes darbnīcās, piedāvājot risinājumus dažādām reālām situācijām, piemēram, kā parūpēties par visu Latvijas iedzīvotāju apziņošanu krīzes situācijās.

Sabīne: Novērtēju, ka bija iespēja piedalīties Tējas vakara pasākumos, dodoties ciemos pie kāda no Latvijā zināmiem uzņēmumiem, tāpat tika organizēti pārgājieni, apvienojot aktīvo atpūtu brīvā dabā ar programmas dalībnieku un organizatoru iepazīšanu.

Nenoliedzami, jums visām dalība Riga TechGirls mācību programmās bijusi vērtīga un noderīga, taču, kas ir viena spilgtākā atziņa, ko esat guvušas?

Dace A.: Tas, kas man visspilgtāk iezīmējās, ir par to, ka jo vairāk interesējies un mācies, jo vairāk patīk to darīt un pat rodas tāds kā azarts (pozitīvā nozīmē). Taču galvenais ir atrast laiku mācībām, un tas jau ir jautājums par prioritāšu izvirzīšanu.

Laima: Paturpinot Daces sacīto, mācīšanās procesa veicināšanai ir svarīgi atrast piemērotāko formātu, lai katru nedēļu varētu veltīt kaut vai īsu brīdi sevis pilnveidei. Protams, dažkārt tas var būt visai izaicinoši, taču ne neiespējami.

Sabīne: Mēs dzīvojam gadsimtā, kad viss ir paveicams. Nav jāgaida 10 vai 20 gadi, lai pārkvalificētos un darītu to, kas patīk un interesē. Manuprāt, galvenais, lai ir nezūdoša degsme un drosme mēģināt ko pavisam jaunu – arī tad, ja sākotnēji tas šķiet neiespējami.

Dace L.: Viena no svarīgākajām atziņām, ko guvu mācību programmu laikā – pārmaiņas ne vienmēr ir vienkāršas, taču no tām nav jābaidās. Tās ir vērtīgas un pat vajadzīgas.

Ja jūs tieši šajā mirklī sastaptu cilvēku, kurš vēl tikai apsver domu spert pirmos soļus tehnoloģiju pasaulē, ko jūs viņam teiktu?

Laima: Visas zināšanas, ko sniedz Riga TechGirls mācību programmas Tev noderēs turpmāk – gan profesionālajā, gan personīgajā dzīvē. Turklāt nav jābaidās no tā, ka nav līdzšinējas pieredzes un zināšanu par IT jomu. Riga TechGirls programmā laipni gaidīts ir ikviens – neatkarīgi no vecuma, dzimuma, profesijas.

Dace A.:  Piesakoties mācībām, es pat nenojautu, ka jauniegūtās zināšanas palīdzēs iegūt kāroto darbu, bet tieši tā notika. Darba pārrunās jutos pārliecinoši, un mana interese par tehnoloģijām bija būtiska jaunajam darba devējam. Notici saviem spēkiem un Tev viss izdosies!

Sabīne: Pilnveide ir ļoti vērtīga un nezūdoša investīcija savas pašizaugsmes veicināšanā. Pat tad, ja nejūties pārliecināts par sevi, vienalga riskē un redzēsi, ka dzīve Tev piespēlēs daudz jaunu iespēju.

Dace L.: Tikai uz priekšu! Riga TechGirls mācību programma ir ļoti vērtīga un sastaptie cilvēki – fantastiski. Noteikti izmanto iespēju tīkloties pa visu pasauli, jo programmā piedalās dalībnieki arī no citām valstīm, ne tikai no Latvijas.

Laima: Stājoties BDA vadītājas amatā, viens no maniem ierosinājumiem bija izveidot ilglaicīgu sadarbību ar Riga TechGirls, jo programmu dalībnieki ir ļoti zinātkāri, viņiem ir vēlme turpināt attīstīties arī tad, kad mācību programma noslēdzas. Programmas ietvaros tiek nodrošināta pamatzināšanu apguve, savukārt mēs kā mācību uzņēmums esam nākamais solis. Sekmīgi pabeidzot kursu BDA un nokārtojot eksāmenu, tiek iegūts starptautisks un darba tirgū atzīts sertifikāts, kas paaugstina izredzes iegūt kāroto darbu vai pārkvalificēties, veidojot savu profesionālo ceļu pavisam citā virzienā.

Esam patiesi pagodināti jau otro gadu pēc kārtas būt par Riga TechGirls mācību programmas “Iepazīsti tehnoloģijas” atbalstītājiem. Arī šogad 10 mācību programmas absolventiem izlozes kārtībā dāvināsim iespēju turpināt pilnveidoties sev interesējošā jomā, bez maksas apgūstot divus no mūsu populārākajiem kursiem:

Mēs, BDA, piedāvājam dažāda veida mācības pieaugušajiem, sākot no programmēšanas pamatu apgūšanas līdz pat cilvēkprasmju stiprināšanai, personīgās attīstības veicināšanai un MI rīku izmantošanai vēl efektīvākam darbam. No kursu kataloga izvēlies to, kas interesē visvairāk un sāc savu pilnveides ceļu pie uzticama, kvalitatīva un atzīta mācību partnera!